Yazarı Peyami Safa'nın en sevdiğim romanım, dediği Matmazel Noraliya'nın Koltuğu 1949 yılında yayınlanmış. Arka kapak tanıtımında “Anlatım tekniği ve olay örgüsü bakımından bütün eleştirmenlerce Türk edebiyatının en ciddi psikolojik romanı olarak kabul edilmektedir.” bilgisi paylaşılıyor.
Peyami Safa ve eleştirmenlerin görüşlerini dikkate alarak romanı okumak şart oldu.

Metafizik olayların anlatıldığı bir roman Matmazel Noraliya'nın Koltuğu. Doğaüstü güçleri olduğunu bilmeyen kahramanımız Ferit dört yıl okuduktan sonra tıp fakültesini bırakmış, felsefe bölümüne geçmiş ancak onu da bırakmak üzere. Savruk, gelgitli bir yaşantısı var. Annesini ve iki ablasını kaybetmiş, tek kız kardeşi Nilüfer de verem hastası. Zengin bir adam olan babası İngiltere'ye gitmiş ama bir müddettir ortalarda yok ve Türkiye'deki iki çocuğu fakirlik içinde. 
Ferit Yüksek Kaldırım’da bir pansiyonda kalmaya başlıyor. Burada garip insanlarla garip olaylar yaşıyor. İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünün büyük çoğunluğu bu pansiyonda geçiyor. İlk bölüme damgasını vuran bir cinayetten sonra ikinci bölümde Ferit Nilüfer'i de alıp Büyükada'ya gidiyor. Adada bir ev kiralıyorlar. Tabii burada Yahya Aziz karakterini ve Ferit'in aşkı Selma'yı anmak gerek. 
Adada ikinci bölümle kitap bambaşka bir romana dönüşüyor ve Matmazel Noraliya’yla tanışıyoruz. “Tanışıyoruz” kelimesi durumu tam ifade etmez. Ayrıntısı için kitaba buyurun. :)
Kitap 1949 Türkiye'sinin dili düşünüldüğünde sıradan sayılabilecek  birçok kelime ile dolu ama bugünün okuru Peyami Safa'nın dilini anlamakta zorlanabilir.  Bundan dolayı Ötüken Yayınevi sayfaların altına kelime anlamlarını koymuş.
Psikolojik roman sevenleri kitaba davet ediyorum. Fakat zaman  zaman  okuması zor bir kitap Matmazel Noraliya'nın Koltuğu. Bunda Peyami Safa'nın roman anlayışının etkisi büyük. Safa, akıp giden sürükleyici bir eser yerine zaman zaman tahlillere yer veren bir roman anlayışını benimsediğinden  böyle bir üslubu özellikle kullanmış.  O yüzden  olayların akıp gitmesini isteyen okuyucunun sabrını zorlayacak bölümlerle karşılaşacaksınız.
“Peyami Sefa bugün yaşasaydı bu kitabı nasıl yazardı acaba?”  sorusu takıldı aklıma. Kesin bir şey söyleyemeyiz ancak Türkçe bu kalemlerin omuzlarında yükselmiş. Dolayısıyla bu ülkenin okumaya gönül vermiş okuyucuları Safa gibi Türkçenin ses bayraklarının kıymetini bilmek zorunda.
Hayatını yazarak kazanmak için insanüstü bir çaba sarf etmiş. Edebi nitelik taşımayan, para kazanmak için yazdığı eserleri Server Bedi imzasıyla çıkarmış. (Mesela Cingöz Recai Serisi)
Edebiyatımızın bu değerli yazarının değerli bir romanı Matmazel Noraliya'nın Koltuğu.  
İyi okumalar…

Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
Peyami Safa
Ötüken
319 Sayfa